Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Stressz

"A stressz megelőzését úgy tanulhatjuk meg,
ha újra birtokba vesszük az erőnket."
Dr. David R. Hawkins"

A stresszállapot a tehetetlenség és a kudarc éréseire adott válaszreakció, attól van, hogy úgy érezzük, nem tudjuk kezelni azt, ami bennünk, vagy körülöttünk történik. Stresz hatására az agy utasítja a szervezetet, hogy bizonyos hormonokat juttasson a véráramba, ezáltal az egész szervezetbe.  A mellékvesében termelődő stresszhormonok hatására nagyobb energia áll rendelkezésre, de általuk salakanyag is termelődik. Ezt az energiát valamilyen fizikai formában ki kell adnunk, de a társadalom és a környezetünk miatt ezt többnyire elfojtjuk. A legrosszabb az, amikor magunk előtt is letagadjuk a stressz létezését, mivel ezzel megsokszorozzuk az erejét. Stressz hatására csökken a tudatosságunk, és úgy érezzük nem vagyunk urai a helyzetnek, elveszítjük a céljaink felé vezető utat, nem látjuk a lehetőségeinket.

A stressz nem egy rossz dolog addig, amíg nem válik krónikussá, vagy nem okoz fizikai problémákat. Stressz nélküli élet nincs a feladatunk abban va, hogy a szükségtelen idegi terhelés mennyiségét csökkenteni próbáljuk és a régi stresszeket feldolgozzuk.

Dr. Selye János szerint minden ember genetikusan meghatározott mennyiségű (stresszhez történő) alkalmazkodási energiával születik, ezért is lehetnek eltérőek a reakcióink. Azonos helyzetekre különböző érzésekkel, különbözőképpen reagálhatunk. Nem a helyzetek, a szituációk a lényegesek, hanem a mód, ahogyan megéljük azokat. A stresszes szituáció megélésének módjából adódhatnak a későbbiekben a testi és lelki problémáink. A stressz megélésében sajnos nem számít, hogy a stresszes helyzet valódi vészhelyzet-e, vagy nem, csak az számít, hogy ki hogyan éli meg a szituációt.

Stressz szakaszai:

  1. fokozatú – vészhelyzet reakció szakasz (üss vagy fuss)
  2. fokozatú – ellenállás szakasza (alkalmazkodás a stressz folyamatos jelenlétéhez)
  3. fokozatú – kimerültség szakasza (megjelennek a következményei)

A kineziológiai kezelés támogathatja számos probléma pozitív irányú változásának elérését, hisz a tudatalattiban bármilyen üggyel kapcsolatban „megbújhat” egy negatív, korlátozó hitrendszer, ami észrevétlen gyakorol hatást döntéseinkre, viselkedésünkre, választásainkra. Ezeket vagy generációsan örököltük őseinktől, vagy mi alakítottuk ki magunknak életünk során. Bármelyik legyen is ezek oldása kineziológiával, kezelése access bodyval, vagy Bach virágesszenciákkal javulást hozhat a szerveink működésének és a lelkünknek egyaránt.