Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Izomteszt

Hogyan működik a kineziológia? Mire jó az izomteszt?

 

Az izomtesztelés a kineziológia által használt általános eszközök egyike, melynek segítségével a terepeuta rácsatlakozik a test kommunikációs rendszerére. Információkat gyűjthet be a személyről. A test elraktározza életünk traumáit, minden egyes izomban ott rejlik a története.

Többféle kineziológiai módszer létezik, ettől függően változhat, hogy a kezelő hányféle izmot vizsgál meg egy kezelés alatt. Az izomteszt során egy izmot (jelzőizmot) megfelelő tesztpozícióba helyez, majd enyhe nyomást gyakorol rá.  Ha az izom nem képes erősen tartani, a nyomás ellenében, korrekció következik. Az energetikai kineziológiában soha nem az erejét teszteljük. Amikor a monitorozott izom enged, azt jelzi, hogy egy stresszor hatással van az izomműködés „homeosztatikus „állapotára”

A testben lévő stressz megnehezíti az ember izmainak akaratlagos be és lekapcsolását. Az izom monitorozás képes a stressz vagy az izmokban lévő kiegyensúlyozatlanság beazonosítására. Azért monitorozzuk az izmokat, hogy információt kapjunk, nem csak az adott izomról, hanem a test többi részéről is. Arra is használhatjuk a monitorozást, hogy információt kapjunk a meridiánok egyensúlyáról, vagy egyensúlytalanságáról.

Gyakorlatilag testünk irányítja a kezelés menetét, úgy ahogy számára a legmegfelelőbb.pl. ha valami stresszel minket, megváltozik az izom tónusa vagy ha egy feszültséggel teli hírt hallunk, előtte leülünk, mert a megrázkódtatás miatt elgyengül a láb, hiszen hirtelen csökkent az izmaink tónusa.

A kineziológia segítségével olyan korokba is visszatérhetünk, ahol a probléma gyökere van. A jelenbeli problémákhoz kapcsolódóan izomteszttel keressük meg, hogy mely korábbi életszakaszban alakult ki a jelen helyzetünk első stresszfaktora, ami valamilyen módon összekapcsolódik a megoldandó problémával. A jelenbeli stresszünk már egy másodlagos stressz, vagyis egy vagy több korábban megtörtént eseményt az agyunk tudatalatt vagy tudatosan összekapcsolja az aktuális helyzettel. A kineziológiai kezelés alatt, a kliens felidézi a korábbi stresszt kiváltó tényezőt, és megfelelő stresszoldó technikákkal feloldja a negatív emlékeket és tudatosítva, megértve, megerősödve jöhet ki belőle. Többek között azért, mert a tudatalatti nem tudja megkülönböztetni, hogy valami a valóságban vagy a képzeletünkben történt-e meg. Korregresszióval akár fogantatásig mehetünk vissza, mivel már magzatként is komoly személyiségformáló hatások érhetnek. A kineziológiai kezelés izomtesztelése lehetővé teszi, hogy tudatos emlékezés nélkül is megtaláljuk azokat a helyzeteket, amelyek egymással összefüggésben létrehozták a jelenbeli problémát.